Fasulye Pilaki - Ermeni Usulü

Ermeni Mutfağının bir şaheseridir bu yemek, sıcakta yenir soğukta yenir ama doyulmaz. Bu tarifle sizin yüzünüz, misafirinizin midesi hep gülecektir.

Geceden su ve süt karışımı ile ıslatılmış fasulyeler, ıslatma suyu ile haşlanır, yumuşadıklarında suyu dökülür, soğuk suyla durulanır, süzülmeye bırakılır. 1 çorba kaşığı yağ ayrılıp gerisi tencerede kızdırılır, piyaz şeklinde doğranmış soğanlar ( soğan soyulur ortadan ikiye bölünür her yarı ince, ince doğranır, buna piyaz şeklinde doğrama diyoruz.) ve kesme şekerler atılıp yumuşayıncaya kadar kavrulur. Küp, küp doğranmış havuçlar ilave edilip kavurmaya devam edilir. Salça, karabiber taneleri ve bir miktar ılık su ilavesi ile havuçlar yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Fasulyeler, ince doğranmış biberler ve küp doğranmış kereviz ve patatesler ilave edilir. Üstüne çıkıncaya kadar sıcak su ilave edilir, tuzu konur. Önce harlı sonra kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir, altı kapatılırken doğranmış maydanoz ve kereviz yaprakları konulur, kapağı kapalı 20 dakika dinlendirilip servis tabağına alınır, kalan yağ üzerine gezdirilir. Sıcak veya soğuk ikram edilebilir. Biber salçası yerine rendelenmiş bir veya iki domates de konulabilir.

Ingredients

  • 250 Gr Kuru Fasulye
  • 4 Adet Kuru Soğan
  • 6 Diş Sarımsak
  • 1 Adet Havuç
  • 1 Adet Patates
  • 1 Adet Kereviz
  • 1 Adet Sivribiber
  • 1 Dal Kereviz yaprağı
  • 5-6 Sap Maydanoz
  • 5-6 Adet Kesme Şeker
  • 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
  • 30-40 Adet Tane Karabiber
  • 1 1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
  • Tuz

Yorumlar

  1. Genel olarak yaz mevsiminde taze barbunyadan pişirdiğim için fasulyeli ve kerevizli olanını hiç yapmamıştım. Bu kış bu tarifi deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Bunu uzun zamandır yapıyorum ama yorum yazmamışım. Çok lezzetli gerçekten. Fasülye sevmeyen oğlum bile severek yiyor. Teşekkür ederim tarif için

    YanıtlaSil
  3. https://tarkansemener.blogspot.com/2020/01/ermeni-pilaki.html

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar